آشپزخانهها یکی از مکانهای حساس و مهم در هر خانه، رستوران و یا هتلها محسوب میشوند و رعایت نکات ایمنی پیشگیری از سوختگی در آشپزخانهها یکی از موارد بسیار مهم و ضروری است که همه افراد باید در هنگام کار کردن دراین مکان این موارد را مورد توجه قرار دهند.
در واقع آشپزخانهها یکی از مکانهای پر خطری محسوب میشوند که بیدقتی و سهلانگاری در آنجا میتواند خطرات جبرانناپذیری را برای افراد رقم بزند. اما در عین حال بهکارگیری راههای پیشگیرانه و دقت و رعایت اصول اولیه ایمنی میتواند از بسیاری صدمات و سوانح رایج، از جمله سوختگی جلوگیری کرده و از از افراد در برابر چنین حوادثی محاظت کند.
در ادامه نکات ایمنی پیشگیری از سوختگی در آشپزخانه را باهم مورد تحلیل و بررسی قرار خواهیم داد.
همراه زنو باشید.
اصول اولیه پیشگیری از سوختگی در آشپزخانه
از آنجایی که آشپزخانهها یکی از مکانهای بسیار پر رفت و آمد هستند و انواع وسایل برقی و گازی در آن موجود است، باید پیش از ورود، احتیاط را شرط اول کار دانست. در این بخش موارد ایمنی که باید در هنگام کار در آشپزخانه مورد توجه همه افراد قرار بگیرد را برخواهیم شمارد.
- استفاده سیم برق بدون عایق و محافظ در داخل آشپزخانه میتواند منجر به ایجاد خطرات جدی آتشسوزی شود، پس لازم است همواره سیمهای برق وسایلی برقی که در داخا آشپزخانه هستند را مورد بررسی قرار داد و در صورت نیاز اقدام به تعمیر یا تعویض آن کرد.
- شلنگ اجاق گاز را هر سال بررسی کرده و در صورت نیاز آن را تعویض کرده و از شلنگ جدید استفاده کنید.
- هنگام استفاده از مواد شوینده و ضدعفونی کننده، از خاموش بودن شیر گاز و شعلههای اجاقگاز مطمئن شوید و حتما پنجرهها را کمی باز بگذارید تا هوا در جریان باشد.
- در هنگام روشن کردن اجاقگاز فاصلهی ایمنی خود را با آن رعایت کرده و پیش از روشن کردن اجاق، ابتدا فندک را روشن کرده و سپس پیچ اجاق را بپیچاند تا گاز وارد شمعک شود.
- در مسیر رفت و آمد درب ورودی آشپزخانه اجسام و وسایل اضافی قرار ندهیم و به عنوان انباری از ورودی یا خروجی آشپزخانه استفاده نکنیم.
- پس از استفاده کردن از وسایل برقی مانند: همزن، مخلوطکن، توستر، فر رومیزی، آبمیوهگیری و … مطمئن شوید که سیم برق را از پریز جدا کردهاید.
- پریزهای برق را با درپوش مخصوص بپوشانید تا از نفوذ قطرات آب به داخل آن جلوگیری شود.
- جعبه کمکهای اولیه را در محلی مناسب و قابل دسترس به دیوار نصب کنید.
- از قرار دادن وسایل قابل اشتغال و ظروف پلاستیکی در نزدیکی اجاق گاز کاملا خودداری کنید.
- از قرار دادن وسایل اضافی در داخل فر خودداری کرده تا در هنگام برزو حادثه دچار اشتعال نشوند.
- هر چند وقت یکبار از محکم بودن پیچ دستگیره قابلمهها، ماهیتابهها و دیگ زودپز اطمینان حاصل کنید؛ زیرا در صورت شل بودن پیچ دستهها، ممکن است هنگام جابهجایی، غذای داغِ داخل ظروف از دستتان رها شود و خطر سوختگی به وجود بیاید.
- هنگام استفاده از دیگ زودپز احتیاط لازم را رعایت کنید و پیش از آزاد شدن سوپاپ، درب زودپز را به هیچ وجه باز نکنید.
سخن آخر
شاید بسیاری از ما در رعایت کردن نکات ایمنی پیشگیری از سوختگی دقت لازم را به خرج ندهیم و باورمان بر این باشد که دقت در این زمینه فقط برای دیگران است و ما نیازی به رعایت کردن این نکات نداریم، اما نکته همینجاست! که رعایت نکات اولیه ایمنی برای همه افراد در هر سن و سطحی از درک لازم و ضروری است و میتواند از بروز بسیاری خطرات و آسیبها جدی جلوگیری کند. در واقع افراد در اغلب موارد با رعایت نکات اولیه پیشگیری از سوختگی میتوانند از وقوع بسیاری از حوادث خطرآفرین جلوگیری کنند.