حمایت از بیماران سوختگی در ایران

حمایت از بیماران سوختگی در ایران

سوختگی یکی از آن خطراتی است که در طول تاریخ، هم واره انسان و جامعه انسانی را مورد تهدید قرار داده است؛ خطری که می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد و در اغلب موارد منجر به ایجاد تجربه‌های تلخ شود. در واقع آسیب سوختگی به دلیل ماهیت خود سبب می‌شود تا افراد آسیب‌دیده ابعاد متفاوتی از صدمات را پشت‌سر بگذارند و علاوه بر آسیب‌های جسمانی با لطمات روحی هم روبه‌رو شوند.

بر اساس مطالعات و بررسی­ های صورت گرفته افرادی که دچار آسیب سوختگی شده ­اند به دلیل تفاوت در نوع آسیب­ دیدگی با بحران­ های تازه­ایی روبه­ رو می­ شوند که منجر به شکل­ گیری معضلات جدی و عمیقی می ­شود که می­تواند شرایط روحی و روانی ­آ­ن­ها را تحت­ الشعاع قرار دهد. در واقع افراد پس از گذر از حادثه سوختگی و تحمل رنج دوران درمان، باید در مواجهه با آثار به­ جا مانده بر جسم و تغییر شکل اندام خود آمادگی و پذیرش لازم را هم پیدا کنند، از همین‌رو ممکن است با تنش ­ها­ی مضاعف و جدیدی رو­به ­رو شوند که اگر در مسیر حمایت‌های عاطفی و روانشناختی موثر قرار نگیرند، آسیب­ های جبران‌ناپذیری از جمله: انزوا و گوشه‌گیری، دوری از اجتماعات و روابط بین فردی، افسردگی و… برایشان رقم خواهد خورد.

حمایت مراکز درمانی دولتی

همان طور که پیش از این هم اشاره شد، از آنجایی که آسیب سوختگی به سبب ماهیت آن می­تواند پیامدهای جدی و خطرناکی برای افراد به دنبال داشته باشد، در بسیاری از کشورهای دنیا در راستای حمایت از بیماران سوختگی (رهیدگان سوختگی)، اقدامات لازم و موثری تحت عنوان «دولت رفاه» صورت می­گیرد که در آن دولت موظف است بر اساس نیازسنجی افراد حادثه دیده خدمات درمانی به­ موقع و مفیدی را بر مبنای سیاست­ گذاری­ های درمانی، اجتماعی و رفاهی ارائه دهد. در کشور ما این خدمات اغلب در مراکز و بیمارستان­ های دولتی تحت عنوان بخش سوانح سوختگی ارائه می­شود، اما بیمارستان تخصصی مطهری در تهران هم به طور کامل تمامی خدمات درمانی را با تعرفه­ های مناسب در اختیار بیماران سوختگی (رهیدگان سوختگی) قرار می­ دهد.

حمایت اجتماعی و موسسه ­های مردمی

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در مواجهه با بیماران سوختگی (رهیدگان سوختگی) می‌تواند مورد توجه قرار بگیرد، حمایت‌های اجتماعی از آن‌ها است. از آنجایی که سلامت در بر‌دارنده طیف گسترده‌یی از مفاهیمی مانند: سلامت روان، سلامت جسم، سلامت اجتماعی و… می‌تواند باشد، یکی از با‌اهمیت‌ترین اقداماتی که در حمایت از بیماران سوختگی (رهیدگان سوختگی) باید در نظر گرفت توجه به سلامت اجتماعی آن‌ها است. در واقع افراد دچار سانحه سوختگی به سبب پیامدهای متفاوتی که از آسیب سوختگی تجربه می‌کنند به مرور زمان امنیت و آرامش اجتماعی خود را در مخاطره می‌بینند، از همین‌رو حمایت‌های اجتماعی به‌موقع و موثر می‌تواند نقش بسزایی در حراست از سلامت اجتماعی آنان ایفا کند.

حمایت‌های اجتماعی سبب می‌شود تا رهیدگان سوختگی در نخستین تجربه‌‌ی تعامل‌های خود، پس از حادثه سوختگی، با اعضای خانواده، شبکه دوستان، همکاران و نزدیکان در فضایی امن و به‌دور از تبعیض و پیش‌داوری، روحیه خود را بازیابی کنند و برای حضور دوباره در جامعه، آمادگی‌های لازم را به دست آوردند. اما از آنجایی که این نوع از حمایت‌ها بیشتر درون‌حلقه‌ایی پیش می‌رود، شکل رسمی ندارد و در بسیاری از موارد خود به تنهایی برطرف‌کننده‌ی نیاز‌های روحی افراد نیست، از همین‌رو در مرحله بعدی حمایت‌های اجتماعی، افراد حتما باید از طریق مراکز تخصصی که در اغلب اوقات به شکل موسسه‌های مردم‌نهاد و غیر دولتی، خدمات مددکاری اجتماعی را در اختیار افراد قرار می‌دهند، اقدام کنند.

سخن آخر

موسسه مردم‌نهاد زنو در راستای حمایت اجتماعی‌ از رهیدگان سوختگی با ارائه خدمات کاملا رایگان در حوزه مشاوره، آموزش، مهارت‌آموزی و فعالیت­ های گروهی تلاش دارد تا مسیری سبز از «بودن»را برای افراد ترسیم کند تا در آینده‌ایی روشن و نو بهبود کیفیت زندگی، تجربه‌ایی شیرین و به‌یادماندنی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *