داوطلب کیست و کار داوطلبانه چیست؟

داوطلب کیست و کار داوطلبانه چیست؟

«داوطلب» به افرادی اطلاق می‌شود که بر اساس انتخاب خود دست به انجام کاری زده‌اند. اما اگر بخواهیم تفسیر دقیق‌تری از مفهوم داوطلب در سطح جامعه ارائه دهیم باید بگوییم داوطلبان افرادی هستند که در راستای رفع نیازها و مشکلات دیگران و جامعه، بدون در‌نظر گرفتن منفعت‌های مالی اقدام به انجام امور دواطلبانه می‌کنند.

در واقع در یک بیان ساده‌تر، داوطلبان افرادی هستند که با توجه به سلایق و علایق خود دست به انجام اموری می‌زنند که می‌تواند سبب افزایش حس رضایتمندی درونی‌شان شود؛ در واقع آن‌ها از این طریق سلامت جسم و روان خود را تضمین می‌کنند.

کار داوطلبانه

در تعریف کار داوطلبانه، به اموری که به‌طور دلخواه و با میل شخصی از سوی داوطلب صورت می‌گیرد را کار داوطلبانه می‌گویند. در واقع اموری که هیچ‌گونه منفعت و سود مالی برای فرد ندارد و فرد کاملا با انتخاب شخصی و رضایت درونی تمایل به انجام آن دارد. اما در یک نگاه وسیع‌تر و دقیق‌تر، کار داوطلبانه، کاری است که در راستای ارائه خدمات به افراد آسیب‌پذیر و آسیب‌دیده جامعه انجام پذیرد.

نکته قابل توجه درباره کار داوطلبانه آن است که حلقه‌ایی گسترده دارد و حوزه‌های گوناگونی را مانند: مبارزه با اعتیاد، مبارزه با فقر، اشاعه سواد‌ آموزی، امور محیط‌زیستی، حمایت از بیماران خاص، توانمند‌سازی افراد آسیب‌پذیر و بسیاری از امور دیگر را شامل می‌شود؛ از همین‌رو افراد با هر سطح سلیقه و علاقه‌ایی که دارند می‌توانند در این مقوله به فعالیت بپردازند.

فواید کار داوطلبانه

از آنجایی که کار‌های داوطلبانه حوزه گسترده‌ایی دارند، می‌توانند توجه افراد زیادی را به خود جلب کنند و در عین حال مزایایی را برای افراد و یا جامعه به دنبال داشته باشند.

در این بخش برخی از فواید کارهای داوطلبانه را مرور می‌کنیم.

  • افزایش روحیه رضایتمندی: انجام کارهای داوطلبانه در حفط سلامت جسم و روانی افراد نقش موثری دارد. در واقع فرایند انجام کارهای داوطلبانه سبب می‌شود تا افراد تعاملات اجتماعی مفیدی برقرار کنند و احساس موفقیت بیشتری را تجربه کنند و در نهایت حس رضایمندی و عزت نفس را در خود پرورش دهند.
  • ارتقا مهارت‌های ارتباطی: انجام کارهای داوطلبانه یکی از بهترین گزینه‌ها برای ایجاد تعاملات جدید و تشکیل شبکه‌های ارتباطی موثر و مفید است. در واقع افراد با حضور در کارهای داوطلبانه، مشارکت گروهی را تجربه کرده و روحیه جمع‌پذیری را در خود تقویت می‌کنند.
  • کسب مهارت‌های تازه: کار داوطلبانه به داوطلبان این فرصت را می‌دهد تا در بستری مناسب بتوانند توانمندی‌های خود را محک زده و به مهارت‌های تازه دست یابند. افراد در محیط‌ کارهای داوطلبانه می‌توانند در موقعیت‌های مختلف توانمندی‌های خود را به چالش بکشند و با شناخت و بررسی آن، مسیر رشد شغلی و آینده خود را مشخص کرده و بازشناسند.

ضرورت کار داوطلبانه

از آنجایی که جهان امروز هر لحظه آبستن رویدادی تازه است که می‌تواند برای جوامع مشکلات و موانعی را به دنبال داشته باشد، شکل‌گیری انجمن‌های مردم‌نهاد که با بهره‌مندی از نیروهای داوطلب توانایی انجام بسیاری از امور را دارا باشد، از ضروریات دنیای معاصر است. در واقع توسعه جوامع و پیشرفت اجتماعی آن‌ها امروزه در گرو ایجاد انجمن‌ها و موسسات خیریه و مردم‌نهاد است که می‌توانند در سایه‌ی حضور موثر و مفید نیروهای داوطلب زمینه‌های تحقق اهداف بلند‌مدت یک جامعه را فراهم کنند. اهدافی که می‌توانند نه تنها انگیزه‌های فردی افراد را گسترش دهد بلکه می‌توانند نمودار رشد و تعالی جامعه را ارتقا دهد.

سخن آخر

موسسه مردم­نهاد زنو در راستای ارائه هرچه بهتر خدمات خود پیوسته تلاش دارد تا دست یاری تمامی داوطلبانی که علاقه­مند به همکاری در عرصه‌های مختلف درمانی، آموزشی، تحصیلی و فرهنگی هستند را صمیمانه بفشارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *